Een vervolg bericht...

Als eerst bedankt voor al jullie lieve reacties! Heel erg leuk en fijn om het te lezen! Ik zal jullie een beetje proberen bij te praten. 

Woensdag 17 september zijn we voor het eerst de hele dag naar Ithemba geweest. Toen we s`morgens rond half 9 aankwamen waren er al een paar kinderen en deze zaten in de klas. De meesten zaten wat voor zich uit te kijken of te stoeien met elkaar en als je geluk had werd je wat toegeworpen om je mee te vermaken. Wij (Gerdy, Marco, Patricia en ik) bleven nog even buiten omdat we niet zo goed wisten “what to do”. Op een gegeven moment kwamen er een paar kinderen naar ons toe en wilden met ons spelen. Dus wij heel enthousiast met de kinderen schommelen, voetballen en knuffelen. Een uur later dan gepland gingen we om half 11 nog eens beginnen met de dag opening. Alle kinderen gingen in 3 á 4 rijen staan en zo werd de dag geopend met een soort van biddend en dankend zingen and one of the teachers begeleide dit met een jambe (die vervolgens door één van de kinderen opgeruimd moest worden omdat zij hier geen zin in had). Het was erg leuk om mee te maken en wow wat een gevoel voor ritme zit er in die kinderen! Na dit alles gingen de kinderen naar binnen om te ontbijten (pap) en de vrijwilligers, Maureen en the teachers hadden een overleg. Hier kregen we even fijntjes te horen dat wat wij s`morgen met the childeren hadden gedaan toch écht niet kon. Zo raakten ze uit hun structuur (uh welke ook alweer?) en dat was niet de bedoeling. Na nog een heel verhaal van one of the teachers hebben we vooral gehoord wat we niet mogen doen, maar wat dan wel?! Ook werd gevraagd wat wij graag wouden gaan doen, na gisteren een halve dag aanwezig te zijn geweest, is dat natuurlijk lastig te zeggen. Dus daar zullen we nog eens over na denken, nu willen wij vooral graag de kinderen leren kennen en er voor hen zijn.

Hierna ben ik met Karin (Karin en Antje zijn twee Duitse vrijwilligsters die een jaar op Ithemba aan het werk gaan) meegelopen om te kijken wat zij zoal doet met de kinderen. Zij heeft een beetje een fysiotherapeutische achtergrond en dat is dus ook wat zij met een paar kinderen doet die dit nodig hebben (therapie).

Toen zij hier mee klaar was, was het tijd om te gaan eten, de kinderen kregen één of ander rijst goedje met haring in tomatensaus, wat witte kool en iets wat op stamppot hutspot lijkt en dit alles in hele minimale porties. Bij het tandenpoetsen kwamen wij er achter dat de kinderen alleen dan wat te drinken kregen. Ze hebben een eigen ranzige beker, een tandenborstel en een handdoek, alleen als ze tandengepoetst hebben, drinken de kinderen in één keer een hele grote beker water, dat is alles wat ze die dag op Ithemba krijgen en thuis is het ook maar de vraag wat ze aan drinken krijgen. Shocking! Hier willen we dus iets mee gaan doen en tegelijk vinden we het raar dat het andere vrijwilligers nog nooit is opgevallen….

Toen gingen de kinderen al weer naar huis en zijn wij daar gebleven totdat de laatste opgehaald werden met het busje, want niemand van the teachers bekommerd zich dan om hen. 

Donderdag 18 september
vandaag ben ik een dagje thuis gebleven, het klinkt misschien wat zwak maar mijn verkoudheid is nog steeds niet over. Met de indrukken erbij kost het me allemaal veel energie. Ook thuis heb je weinig ruimte voor jezelf want je bent hier dagelijks met 7 mensen om je heen. Er zijn natuurlijk wel plekken om je even terug te trekken, maar toch. Uitslapen lukte niet echt, maar ik heb wel een beetje aangetut en dat is op z`n tijd ook best lekker. S`middags ben ik met Daphne naar een travel kliniek geweest voor mijn 2e inenting voor Hepatitis B. Ik zou eerst naar het ziekenhuis gaan, maar Ellen (onze vrijwilligercoördinator) heeft dit geregeld. Toen ik binnen kwam moest ik meteen een heel formulier invullen, ik was blij dat ik niet alleen was. Daarna kreeg ik de inenting en was het al weer klaar.  S`avonds was het een drukke boel thuis, we waren met maar liefst 14 personen, Gerdy noemde het “de zoete inval”. Een vriendin/mede student van Elke at mee, een zus en zwager van Daphne en 3 meiden van het project Ethemba (via Kaya) en een vrouw die vrijwilligercoördinator is voor dat project. Ik (en meerder met mij) vonden dit wat te druk, de 3 meiden waren helemaal van slag van iets wat op hun project was gebeurd, dus hebben wij ons na het eten terug getrokken in de eetkamer en op onze eigen kamers. 
 
S`avonds hebben we overlegd wat we komend weekend willen/zullen gaan doen, we willen graag naar Kaapstad, hier kunnen we rondgeleid worden door familie van Daphne en Peter. Dit weekend konden zij niet, maar volgend weekend waren we van harte welkom. Dus hebben we gisteravond een vliegticket geboekt naar Kaapstad (een vliegretourtje, plus 3 overnachtingen, plus 2 dagen eten/drinken, plus 2 dagen rondrijden/leiding kost ons maar €295 p.p.)! Dit weekend gaan we zaterdag naar het Addo Elephantpark, waar je als Afrikaan €2,50 entree betaald en als buitenlander €10 entree, sommige dingen kosten hier werkelijk niks. We hebben Peter and Daphne meegevraagd, zij zijn er nog nooit geweest en het leek ons leuk als zij met ons mee gingen. Peter moet er nog even over na denken, maar volgens mij komt dit wel goed. 
 
We hebben hier trouwens ook een hulp in de huishouding (zoals we dat in Nederland zo mooi zeggen) Monica; het is écht ongelofelijk wat zij hier allemaal doet en vooral wat ze er dan voor betaald krijgt. Ze komt hier 2 á 3 keer in de week en doet o.a. de was, de afwas, ze dekt de tafel voor s`avonds, ze maakt de slaapkamers schoon, ze maakt de bedden op, de badkamer etc. Ik zag haar met haar knieën op de grond de vloer schoonmaken, ik voelde me écht schuldig, maar ik mag niks doen. Laatst hadden Gerdy, Patricia en ik de afwas gedaan na het eten (heel normaal toch?) hier dus niet, dat blijft gewoon staan voor Monica omdat ze anders niet weet wat ze dan moet doen. Het is hier de gewoonte, ze is de hele dag non-stop bezig en ze krijgt er ongeveer net zoveel voor betaald als wat je iemand in Nederland per uur betaald…..it feels like deep deep shame!  
 
Wat het weer betreft; hier in Zuid-Afrika is het voorjaar, dagelijks schijnt de zon en lijkt het lekker weer, maar zodra je buiten komt en de (koude) wind voelt is het nog niet écht aangenaam. Zo nu en dan vallen er ook wat druppels regen en de temperaturen schommelen tussen de 18 en de 22 graden. Ook `s avonds is het in huis tochtig en koud, dus warme kleren zijn nu geen overbodige luxe. 
 
Voor zover maar weer, ik ga nu ook proberen wat foto`s erbij te plaatsen.
De eerste 4 foto`s zijn de kinderen op Ithemba (de laatste is de dag opening). De andere 2 zijn in het huis van Peter en Daphne bij het avond eten (de laatste is kok Peter). 

Liefs, Adjana

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Fokje

Very impressive! Leuk dat je allemaal engelse termen er doorheen gooit...
Wat ben ik blij met internet; anders zou je nooit zo uitgebreid ons op de hoogte kunnen houden!
dikke knuffel van mama

Hanny

Hoi Ad,
Ontzettend leuk om je reisverhalen te lezen(er zit een schrijfster in je!). Wat een indrukken en wat een wereld van verschil. Kan me voorstellen dat het in je hoofd weleens rommelt. Hoop dat je verkoudheid gauw over is.

groetn Hanny

Annette

Dag lieverd,

Wat een fantastische ervaringen doe je op in zo'n korte tijd! Kun je de indrukken een beetje verwerken allemaal? het zijn er zoveel. Leuk dat jullie a.s weekend naar het Addo Elephantpark gaan, even wat anders! Lieverd, geniet ervan hé en zorg goed voor je zelf! I love you!

Dikke kus, Annette.

Patries

Joehoeeeeeee Next week CAPE TOWN!!!

Loes

Heu Adjana,
Shame on me; zit ik onder werktijd even je verhaal te lezen!! Maar 't is ook zo leuk om die indrukken te "horen". Wat een situatie daar zeg! Moeilijk wanneer je dit mee maakt en onvoorstelbaar allemaal he? Tot de volgende "ronde". Dikke tuut en hou je haaks. Ben blij dat ik geen "Monica" heb. Sjongejonge.

dinie

Wat leuk om zo met je op reis te gaan!
beterschap gewenst,tot horens.
Mooie foto's ,zo krijg je nog meer een beeld bij alles,liefs dinie

Lolke

Hoi Adjana,
Wat een start na zo'n reis en overgang. Pas goed op jezelf en probeer te genieten van de weekenden want door de week zullen de kinderen al je aandacht vragen denk ik.
Veel sterkte en plezier.
groetjes Lolke

sieta

lieve adjana...
Ik denk wel aan je en ben je dus niet vergeten!!! echt niet... Ook vandaag heb ik aan je gedacht... ja je zit echt in afrika!!! wel heel ver ver weg... Ik heb al je verhalen gelezen... erg indrukkwekkend zeg!!, en wat heb je al veel beleefd in deze paar dagen dat je erbent!!. Hoe is het met je??? kun je lichamelijk, maar ook geestelijk en emotioneel aan!. Ik hoop het... want wat een cultuurverschil is het dan he!!! Ik wens je veel succes.. en kracht bij alles wat je daar nog gaat doen. En leuke foto's hoor!. Met mij (ons) gaat goed. Ik ben benieuwd naar al je andere belevenissen... bewaar ze en koester je herrinneringen in je hart!... want er is zoveel...
veel plezier, met elkaar

ik denk aan je..
liefs je vriendin uit neder land... (klinkt wel leuk)
sieta

Jesmin

Ha Adjana,

Je beleefd erg veel zeg! Indrukwekkend!
Geniet er maar lekker van en doe maar lekker veel ervaringen op!

Groetjes, Jesmin

jeanne van kuppeveld

Ha die Adjana,
Ja,ja ze houden van structuur,maar voor de kinderen is dat natuurlijk wel het ALLERFIJNSTE,om te weten waar je aan toe bent,zeker wanneer je met 44 bent.Wat het drinken betreft vreemd,in april kregen ze wel steeds drinken bij het eten,en ook nog bij het buiten spelen,toen was het dan ook wel flink warm daar.Misschien heeft dit met de winter te maken,ik vind het wel vreemd,want inderdaad wat je schrijft,wat krijgen ze thuis??????
Leuke foto's Adjana.Heel veel groetjes aan iedereen en een dikke knuffel x Liefs,Jeanne.

Reina

Lieve Adjana, wat maak jij veel mee in korte tijd zeg. Ik vind het heel bijzonder. Lijkt me wel een cultuurshock. Ik kan mij voorstellen dat het nauwelijks bij te houden is. Doe je wel een beetje rustig aan? Het is niet niks hoor om te leven in een andere cultuur zoals jij nu doet. ik was na drie weken China al van slag. Zegt natuurlijk ook wel weer wat over mij, maar toch... knuff van Reina

piet en gea

Hey meisje,

We willen je heel veel sterkte toewensen.
In onze gebeden en gedachten zijn we dicht bij je!! Boeiend en "schokkend" om je verslag te lezen. Je bent daar echt nodig.
Geef de kinderen daar maar veel liefde die je in je hebt dat hebben ze wel nodig.
Pas ook goed op jezelf en neem ook ruimte!!
Liefs Piet en Gea

Kathy

Wat heb ik genoten van het verslag! Ik begrijp heel goed jouw gevoel van "shame". Maar het is vast ook leuk voor jullie hulp om te werken voor mensen die zo integer en lief zijn.
Liefs, kathy

Sandra

He Adjana. Natuurlijk ken ik je nog! Moet ook regelmatig aan je denken. Ga thuis op mijn gemak jouw weblog lezen, nu te weinig tijd.
Je foto's zien er 'gezellig' uit!
Het hostel is prima, maar de kamer is erg deprimerend, gelukkig zijn we met zijn drieen, gaan zo vaak mogelijk op stap.
Heel veel succes, geluk en plezier nog. Geniet ervan!
Groetjes je reisgenoot van de heenreis.

Jacqueline Mulders (Be More)

Hoi Adjana,

Wat een leuke foto's en mooi verhaal. Ik hoop dat je verkoudheid snel over is!

Groetjes,
Jacqueline (Be More)

Rianne

Hey Adjana!!!Hoe is het met jou???En de verkoudheid over???Jullie project is zo anders dan die van mij!!!Sowieso de doelgroep maar als ik dat lees van 1x drinken...De projecten zijn ook niet te vergelijken!!!En is soms ook wel lastig dat je zelf iets wil maar dat dat voor hier niet gewoon is en je je maar beter bij de cultuur neer kan leggen...Jij ook wel naar je zin geloof?!Ik wel in ieder geval:)...Vermaak me prima:)...Echt naar mn zin:)...Ennuh voor jou ook heel veel plezier het weekend in Kaapstad!!!!En geniet van alles wat je/jullie meemaakt/meemaken!!!Doeidoei liefs, Rianne

Annelies

Hoi Adjana,

Bijzondere verhalen, erg leuk om te lezen! Succes met je werk en sterkte met je verkoudheid!

Liefs,
Annelies

Liset

hey adjana!

al weer heel wat beleefd dus! groot gelijk dat je ff tijd voor jezelf neemt; luisteren naar je lichaam!
is het ook zo dat de kinderen daar thuis de hele dag binnen worden gehouden uit schaamte voor een gehandicapt kind?

groetjes Liset

Mir

Leuk om weer een stuk van je te lezen! Ben erg benieuwd wat jullie gaan doen wat betreft het drinken van de kids. Wat vreselijk zeg dat ze zo weinig krijgen. Wat een indrukwekkend land zeg... x Mir

heleen

Hey die Ad!!

Super om weer zo'n verhaal van je te lezen!
Leuke foto's en bijzondere dingen die je allemaal meemaakt.
Ik hoop je verhalen strax snel in real life te horen!

Rustig aan meid en ik hoop dat je verkoudheid snel over is!
Geniet van alles om je heen!

Liefs Heleen

MaryaFug

http://xrumersale.site/

Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil 3.0":
captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another types of captcha,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM programms: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of demo videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
Good luck ;)


http://xrumersale.site/
XRumer201708yy

MaryaFug

http://salexrumer.site/

Absolutely NEW update of SEO/SMM software "XRumer 16.0 + XEvil":
captcha solving of Google, Facebook, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
and more than 8400 another subtypes of captchas,
with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
You can connect XEvil 3.0 to all most popular SEO/SMM software: XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.
You read it - then IT WORKS!
Good luck!


http://xrumersale.site/
XRumer201708yy

NicholasS

@3Qscwa
http://memberentrypoint.com/phpBB3/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=484524&p=1431433
http://adrianomassi.com/viewtopic.php?f=7&t=996239&p=1771805
http://sacramentostreetlife.com/viewtopic.php?f=5&t=501336&p=1116284

MashaHoict

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve almost any antibot captcha.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

Bogdandhc

???????????? ????????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://crackiitjee.online/forum/profile.php?id=1441
http://phanphoihoachat.vn/forum/index.php?members/bogdaniif.16098/
http://schoolgs.ru/index/8-47419
http://molholservis.by/user/Bogdanwhg/
http://www.bashkirlife.ru/index/8-36138

snegiroada

?????? ???? ???????[url=http://www.steklodel.by]![/url]
???? ???????? ?????????? ????? 10 ??? ???????? ??????? ?? ?????? ? ?????? ??????.??? ???????? ???? ???????? ,??????? ?? ????? ?????????? ???:
1)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ?????[/url] –??? ?????????,?????????? ????? ? ??????? ??????. ?????????? ????? ??????????? ? ????????? ????????? ?????????. ???????????? ??????? ??? ? ?????????? ???????? ?????? ?? ?????? ???????? ? ?????? ?????????.
2)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ????????[/url]-????? ??? ???????? ?? ?????????,???????? ? ????????. ?????????? ???????? ??????????? ?? ??? ???????, ??? ??? ?? ?????? ???????? ??????? ????? ?? ???????? ?????????, ?? ? ????????? ????????? ?? ????? ??????.
3)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ???????????[/url] –??? ???????? ? ???? ??????? ???????????,??????????? ??? ??????,??????? ??????????? ? ??????????? ? ????????. ?????????? ??????????? ?????????? ???????????? ?????? ??????????? ??????, ???????? ???????, ??????????????? ? ?????????? ??????????. ??????????? ?? ?????? ??????? ???????????? ?????????? ????? ??????????.
4)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ????????[/url] -?????????? ???????? ? ?????????? ?????????? ?? ??????, ? ????? ?????????? ???????? ? ??????? ????? — ??? ??????????, ??????????? ???????, ??? ??? ??????? ? ??????????????? ???????, ??? ? ??? ??? ??? ??????? ?????.
http://www.pravanet.ru/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=414926
http://odm.su/user/kaprioldwt/
http://79.96.27.231/ilei_zablokowane/profile.php?lookup=861019
http://isida-wedding.ru/user/steklodeljnm/
http://pkfso.ru/user/steklodeltvh/

snegirozyw

???????????? ???? ? ???????[url=http://www.steklodel.by]![/url]
???? ???????? ?????????? ????? 10 ??? ???????? ??????? ?? ?????? ? ?????? ??????.??? ???????? ???? ???????? ,??????? ?? ????? ?????????? ???:
1)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ?????[/url] –??? ?????????,?????????? ????? ? ??????? ??????. ?????????? ????? ??????????? ? ????????? ????????? ?????????. ???????????? ??????? ??? ? ?????????? ???????? ?????? ?? ?????? ???????? ? ?????? ?????????.
2)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ????????[/url]-????? ??? ???????? ?? ?????????,???????? ? ????????. ?????????? ???????? ??????????? ?? ??? ???????, ??? ??? ?? ?????? ???????? ??????? ????? ?? ???????? ?????????, ?? ? ????????? ????????? ?? ????? ??????.
3)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ???????????[/url] –??? ???????? ? ???? ??????? ???????????,??????????? ??? ??????,??????? ??????????? ? ??????????? ? ????????. ?????????? ??????????? ?????????? ???????????? ?????? ??????????? ??????, ???????? ???????, ??????????????? ? ?????????? ??????????. ??????????? ?? ?????? ??????? ???????????? ?????????? ????? ??????????.
4)[url=http://www.steklodel.by]?????????? ????????[/url] -?????????? ???????? ? ?????????? ?????????? ?? ??????, ? ????? ?????????? ???????? ? ??????? ????? — ??? ??????????, ??????????? ???????, ??? ??? ??????? ? ??????????????? ???????, ??? ? ??? ??? ??? ??????? ?????.
http://school12mgn.ru/index/8-18629
http://www.soldati-russian.ru/index/8-24084
http://molholservis.by/user/kapriolrnt/
http://www.draftarticle.com/forum/index.php?action=profile;u=3062
http://xeberleragentliyi.com/user/kapriolrmw/

Patriottiq

??????????? ??? ????????[url=http://sfilm.by/]![/url]
?????????? ?????? ???????? ?????????????????? ???????????????? ??????.
???? ???????????"??? ???????? ??????" ???????? 15 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=http://sfilm.by]???????? ??????[/url] ,[url=http://sfilm.by]????????????? ??????[/url],[url=http://sfilm.by]???????????? ??????[/url],[url=http://sfilm.by]????????????? ??????[/url] ? [url=http://sfilm.by]??????????????? ??????[/url].
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=http://sfilm.by]?????[/url]
? ?????????,????????? "??? ???????? ??????".
http://wottop.ru/user/Patriotsbt/
http://kazaly.mektebi.kz/user/Patriotlor/
http://vseobstavim.ru/index/8-17538
http://www.bkalut.co.il/anxiety-treatment-forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=7278
http://48.alschool.kz/user/Patriotiso/

Bogdanljs

?????? ???? ??????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://phanphoihoachat.vn/forum/index.php?members/bogdanhzn.16101/
http://dildosh.uz/user/Bogdanuza/
http://www.championarena.ir/index.php?subaction=userinfo&user=Bogdanrta
http://www.bashkirlife.ru/index/8-36138
http://www.fest-news.kiev.ua/user/Bogdanlzp/

Patriotesp

?????? ??????[url=http://sfilm.by/]![/url]
?????????? ?????? ???????? ?????????????????? ???????????????? ??????.
???? ???????????"??? ???????? ??????" ???????? 15 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=http://sfilm.by]???????? ??????[/url] ,[url=http://sfilm.by]????????????? ??????[/url],[url=http://sfilm.by]???????????? ??????[/url],[url=http://sfilm.by]????????????? ??????[/url] ? [url=http://sfilm.by]??????????????? ??????[/url].
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=http://sfilm.by]?????[/url]
? ?????????,????????? "??? ???????? ??????".
http://www.obial.com.ua/index/8-37789
https://animeotk.co.uk/smf/index.php?action=profile;u=203121
http://rubezhnoe.com/index/8-71670
http://integri51.ru/user/Patriotnce/
http://xn--80aegdbh7aocdffg0of6d.xn--p1ai/memberlist.php?mode=viewprofile&u=3064

Bogdanuxs

???????????? ???????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://filmux.eu/user/Bogdanbwy/
http://new.lgtool.net/member.php?u=394155
http://romhacking.ru/index/8-63308
http://www.91zazhi.com/space-uid-312064.html
http://lbforum.ru/index.php?action=profile;u=24378

Bogdansvm

???????????? ????????[url=https://stekloelit.by]![/url]
?????????? ?????? ???????? ??????? ?? ?????? ??? ???? ? ?????.???? ??????????? ??? «??????????» ???????? 10 ??? ?? ????? ???? ????????? ? ????????.
?? ????? ?????????? ??? [url=https://stekloelit.by]???????????? ?????????? ?????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????????? ???????????[/url],[url=https://stekloelit.by]??????? ?????? ?? ??????????? ??????[/url],[url=https://stekloelit.by]?????????? ????? ? ???[/url] ? [url=https://stekloelit.by]?????????? ?????????? ?? ??????[/url],? ?????[url=https://stekloelit.by]?????????? ????????[/url] ? [url=https://stekloelit.by]??????????? ???????????[/url]
????? ????????? ?????????? ????????? ?? ????? [url=https://stekloelit.by]?????[/url]
http://www.thepantless.net/member.php/313-Polinaolf
http://prugna.net/forum/profile.php?id=890920
http://alternatrips.gr/el/users/bogdanyav
http://stockspay.com/vb/member.php?u=220550
http://school16.net/user/Bogdancpg/

BtiKRD23jex

??????????? ? ??????????? ??????? ? ?????????? ? ?. ???????????.
??????? ?????? ??????? ?? ??? ?????????????? ????. ??? ????.
--------------------------------
[url=https://goo.gl/B8eSZm#rfU4UXfmhA]????? ?????? ??? ?????????[/url]
[url=http://bit.ly/2rK4Ofc#k9m3C5tyt6]????????? ?????? ???[/url]

Asfalt93soff

??????????????? ????? ???????? ???? ?????
???????????? ??????????? ?? ???????????????
???? ????? ?? ??????????????? ? ??????????
??????????????? ??????? ?? ????
??????????????? ? ????? ??????

Alinkaiqw

[URL=http://porno-besik.net/][IMG]http://s4.pic4you.ru/y2018/02-13/12461/6183409-thumb.jpeg[/IMG][/URL]


?????????? ???? ???????? ?
?????
???????? ?????????? ?????? ?? ?????? ?????. ???????? ???? ?? ?????,
?? ????????? ???????? ? ???? ???????, ????? ?????? ?
????????? ?????? ?? ? ????????
??????? ?? ?????? ?????...
???????? [url=http://corta.co/168895]???????? ????? ??????? ??????????[/url]
? ????????????? ???????? ???????? ?????? ? ??????? ????????...

Adjana Brandenburgh

Name: Adjana Brandenburgh

Was vrijwilliger bij Ithemba van 15 sep 2008 tot 11 okt 2008