Home

Afrika in Nederland

Image

Een aantal mensen heb ik beloofd nog een bericht te schrijven, dus bij dezen.
 
Toen vorig jaar een mail de ronde ging, met het plan om Peter & Daphne en Tia naar Nederland te halen dacht ik: dat is leuk! Toen nog zo`n 70 (ex/aanstaande) vrijwilligers dat ook een leuk idee vonden werd het plan al snel een feit. Op het moment dat er globaal een financieel overzicht was en dat er genoeg vrijwilligers waren om hier aan mee te werken, werden Peter & Daphne en Tia uitgenodigd.
 

Children`s Right

Image


"The Declaration Of Children’s Right"
  
 
All children have the right to a name, enough food to eat and a decent place to live.
 
All children should be looked after when they are sick and have a right to grow up with love, affection and security.
 
Handicapped children have a right to special treatment and education.
 
All children have a right to free education and should be protected from neglect and exploitation.
               
All children should not be made to work before a certain age and should be protected from discrimination. 
 
All children should never have to fear arrest and detention and should be brought up to understand that their energy and talents should be devoted to the service of their brothers and sisters.

Mijn laatste berichtje!

Image

Een (voorlopig) laatste bericht van mij via mijn weblog.

Back in the Netherlands …

Image

Afgelopen zaterdag zette ik na 6 weken Zuid- Afrika mijn voeten weer op Nederlandse bodem. What…zijn die 6 weken nu al weer om?! Het voelt alsof ik veel langer weg ben geweest en zelfs dat voelt als “vééél te kort”!! De reis was vermoeiend en verliep niet vlekkeloos, in P.E. had mijn vliegtuig al een beetje vertraging wat er vervolgens voor zorgde dat ik in Jo`burg mijn vlucht naar Madrid miste. Na dik een uur braaf gewacht te hebben (alles gaat daar natuurlijk op z`n Afrikaans = langzaam) op wat er nu gebeuren zou en hoe mijn vliegmaatschappij dit zou gaan oplossen, schoten er allerlei rampscenario`s door mijn hoofd heen. Naast mij stonden namelijk nog meer gedupeerden en sommige daarvan moesten ook naar Madrid, zij kregen te horen dat de eerste vlucht zondagavond pas weer ging en ook hoorde ik over vluchten die maandagavond pas weer gingen. Daarnaast vergoedde de vliegmaatschappij niks en kwamen ze je op geen enkele manier tegemoet. Pffff slik, dat gaat mij toch niet overkomen?!

Afscheid nemen...

Wat heb ik daar een hekel aan, vannacht heb ik er gewoon al niet van kunnen slapen. Er speelde vanalles door mijn hoofd, de afgelopen tijd hier, maar ook hoe het weer zal zijn als ik terug ben in Nederland! Vandaag wordt er uitgebreid stil gestaan bij mijn afscheid. Peter heeft afgelopen week al een paar keer gevraagd of ik mijn ticket niet om kan boeken en in Zuid-Afrika kan blijven. Als het zou kunnen, héél graag, maar ik vind het ook wel fijn om mijn familie weer te zien, te spreken én te huggen. Ja, dat vond hij ook wel begrijpelijk, maar of ik dan wel terug kom...ja absoluut! Maar nu eerst nog even genieten van mijn echte laatste dag in Zuid-Afrika. Het zonnetje schijnt, dus ik denk dat het wel een fijne dag zal worden. Vanavond is mijn afscheid (eten) ook hier was Peter de hele week al druk mee, wat zullen we dan eten?! Het moet wel een speciale maaltijd worden, niet iets simpels en dat we daarna kunnen zeggen; leuk dat je er was en doei.

De afgelopen dagen

Deze week is al weer mijn laatste week in Zuid-Afrika en dat vind ik helemaal niet leuk. Ik heb het hier zó naar mijn zin, het land/de cultuur is zo indrukwekkend, er zijn zoveel lieve mensen om mij heen, het werken met de kinderen was fantastich.... ook het weer wordt hier steeds mooier en warmer, het strand heb ik nu al een aantal keren bezocht, ik ben al lekker bruin ;-) geworden en er is hier al weer veel veranderd, gedaan en gebeurd. We hebben gelukkig weer internet, dus kan ik eindelijk mijn weblog weer updaten.
 
Donderdag 9 oktober hadden we “ons” afscheidsfeest in het huis van Peter en Daphne. Er waren allemaal mensen uitgenodigd en er was weer ontzettend lekker gekookt. Er waren baie lekkere toetjes (slecht voor onze lijnen), we hebben al gezongen voor Elke en Daphne (die waren vrijdag 10 en dinsdag 14 oktober jarig) en onze cadeautjes gegeven, we hebben lekker zitten eten, drinken en kletsen, kortom het wat een geweldige avond! 
 

Gemengde gevoelens...

Image

Er gebeurd hier zoveel en er is zoveel te vertellen, ik moet het even van me afschrijven.
 

A Great Day!!

Image

Al weer een berichtje van mij, worden jullie er al zat van .... ;-) ?!

De Bazaar

Image

Vrijdag 3 oktober; de voorbereidingen van de bazaar heb ik in mijn vorige berichten al gemeld. Vrijdag zijn Gerdy, Marco en ik nog even langs Ithemba geweest. We moesten nog wat dingen brengen voor de bazaar en we wouden natuurlijk even kijken hoe het er voor stond. Toen we daar s`middags aankwamen vroeg iedereen waar wij waren, van sommigen kwam het een beetje verwijtend over. Afijn, we hebben uitgelegd dat we thuis nog wat gedaan hadden voor de bazaar en dat we nu nog even langs kwamen. Toen we aan de Duitse vrijwilligers vroegen wat we nog konden doen, zeiden zij; niks. Ze hebben overal hun eigen systeem voor en je moet dus continu vragen; hoe wil je dit of hoe wil je dat. Uiteindelijk hebben we nog wat groenten en fruit in Fezi`s klas klaar gezet, de rest werd zaterdag allemaal gedaan. Daarna zijn Marco, Gerdy en ik naar het strand gegaan, we hebben op een terrasje wat gegeten en toen heerlijk zitten zonnen bij de zee, het was weer volop genieten!

De afgelopen dagen.....

Image

Even weer een klein berichtje vanuit een zonnig wordend en nog een beetje winderig Zuid-Afrika! Eindelijk begint het hier nu wat warmer te worden, hoewel we nog steeds 4 seizoenen op één dag kunnen hebben, mogen we hier niet klagen.

Toch nog een paar foto`s

Image

We hebben weer "eigen" internet, dus toch nog een paar foto`s.

1) In de groentetuin met Sherwin, Shanaliso en Andile.
2) Anastaycia en ik tijdens het buiten spelen.
3) Onze poster voor de bazaar in een plaatselijke supermarkt.
4) Jarige Khanya en ik, knutselen voor de bazaar.
5) First Aid voorlichting voor the childeren en teachers.
6) Anastaycia, Maureen & Marco bij de ortopheed.  

Ps. Pap & Mam; vanavond met Patricia een ticket geboekt voor 6 dagen Durban ;-)!!

Liefs, Adjana

Het is hier FANTASTISCH!!

Even weer een up-date vanuit het fantastische South Africa!! Het eerste weekend zijn we (Patricia, Marco, Gerdy en ik (Peter and Daphne zijn niet mee geweest) zaterdag naar het Addo Elephantpark geweest, het was een fantastische ervaring om een keer mee te maken. We zijn s`morgens om 06.30 uur vertrokken, we wouden graag op tijd aanwezig zijn. Het was ongeveer een uur rijden, onderweg heb ik weer ontzettend veel gezien en mij over veel dingen verbaast die ik daar zag (de township, kinderen die langs een drukke weg spelen, mensen die op de snelweg lopen etc). Daar aangekomen wouden ze weten of we Afrikanen of buitenlanders waren. Op basis van deze informatie bepalen ze namelijk wat je aan entree moet betalen. Thuis hadden de anderen bedacht om mij het woord te laten doen, zodat hun zouden denken dat we Afrikanen waren J haha en we goedkoper naar binnen konden, maar dat hebben we maar niet gedaan.

Een vervolg bericht...

Image

Als eerst bedankt voor al jullie lieve reacties! Heel erg leuk en fijn om het te lezen! Ik zal jullie een beetje proberen bij te praten. 

Yeah South Africa

Hier mijn eerste berichtje vanuit Zuid-Afrika. Ik ben er nog maar één avond en één dag en ik weet nu al niet waar ik moet beginnen. 

Zondag 14 september was het eindelijk zover, na een slechte nacht door de spanning en door een flinke verkoudheid, zouden we rond 14.00 uur vertrekken naar Schiphol. Helaas ging mijn verkoudheid zover dat mijn oor dicht ging zitten en ik er pijn aan had. Op de valreep de huisartsenpost gebeld en daar nog naar toe geweest, want ja, ik moest natuurlijk nog wel een “paar uurtjes” vliegen. Helaas konden de arts er niet zoveel aan doen, maar kreeg ik wel ontstekingsremmers mee (die we in Drachten moesten halen) en daar moest ik het mee doen. 

Nog 10 dagen ....

Image

Eindelijk is het dan september, volgens mijn weblog duurt het nog 10 dagen, geloof jij het? Ik kan het amper geloven, wow wat komt het nu dichtbij! Ik vind het nu wel héél spannend worden hoor, afgelopen maand ben ik veel met Ithemba/Zuid-Afrika bezig geweest en ik kan je zeggen dat het veel energie kost. Ondanks dat er al veel gedaan en geregelt is, moet er natuurlijk nog het één en ander gebeuren en dan heb ik het nog niet eens over mijn koffier...
 
Gelukkig kan ik nu op mijn werk ook gaan aftellen, een aantal bewoners hebben het er nu ook met regelmaat over en als je hun mag geloven ga ik een "heuse" wereldreis maken...helaas...het blijft toch écht bij "alleen" Zuid-Afrika.
 

Alle berichten

Adjana Brandenburgh

Name: Adjana Brandenburgh

Was vrijwilliger bij Ithemba van 15 sep 2008 tot 11 okt 2008